5 erilaista virikkeellistä namihetkeä - vaikeuta tehtäviä vähitellen

herkut virikkeet
Kuvassa kaksi koiraa etsii nameja ruohikosta. Lisäksi kuvassa on teksti: "5 erilaista namihetkeä - vaikeuta tehtäviä vähitellen"

Kaikki virikkeellisen namihetken tehtävät alkavat helposta tasosta ja etenevät haastavampaan. Aloita aina helpoimmasta päästä, koiran on tarkoitus onnistua! Etene hitaasti, koska jos etenet liian nopeasti, koirasi epäonnistuu ja turhautuu, eikä virikkeellinen namihetki ole enää mukava. Helpota tehtäviä tarvittaessa ja etene asteittain kohti haasteellisempia vaiheita.

  • Pennuille ylimääräisen energian purkuun, vanhemmalle koiralle piristykseksi ja aktivointiin.
  • Huonon kelin varalle sisätiloihin tai toipilasaikaan, kun lenkkeily ei ole sallittua.
  • Virikkeellinen kävely väsyttää enemmän kuin lenkki ja se vahvistaa sinun ja koirasi välistä suhdetta.

Nauti koirasi seurasta, anna koirasi onnistua, kokeile tarpeeksi usein samaa tehtävää ennen etenemistä uuteen!

Namien etsintää maasta

Aloita heittämällä nameja helppoon paikkaan niin, että koirasi näkee, mihin heität namit. Heitä nameja parin metrin päähän lattialle koirasi katseen ulottuville. Jatka harjoitusta useampia kertoja. Sen jälkeen voit siirtää harjoituksen ulos. Heitä kourallinen nameja kahden metrin etäisyydelle helppoon paikkaan, kuten lyhyelle nurmikolle.

Kasvata sitten etäisyyttä, heitä namit pidemmälle, jolloin ne myös leviävät laajemmalle alueelle.

Vasta kun koirasi selkeästi oivaltaa mikä on homman nimi, vaikeuta tehtävää. Heitä namit pidempään ruohikkoon, heinikkoon, sammaleiselle alueelle, mustikanvarpujen sekaan, lumihankeen, lehtikasaan...

Tämän jälkeen voit vaikeuttaa tehtävä niin, että koirasi ei näe tarkkaan, mihin heitit namit ja sen täytyy ensin löytää oikea alue. Kävelyllä voit ripotella nameja sinne tänne taaksesi. Edettyäsi jonkin matkaa, palaa samaa reittiä ja anna koiran etsiä matkan varrella “kadonneet” namit.

 

Namien etsintää eri korkeuksilta

Tämä vaatii jo vähän enemmän ajatustyötä - kaikki namit eivät olekaan maassa ja matalalla. Samalla koirasi joutuu hiukan kurkottamaan ja käyttämään vartaloaan, jotta se löytää namit. Aloita sisällä niin, että koirasi näkee, mitä teet. Laita nameja hieman lattiatasosta korkeammalle, esimerkiksi lattialistojen päälle, tuolien jalkojen välirimalle tai kenkätelineelle. Anna koiran etsiä!

Seuraavaksi piilota namit niin, ettei koira näe, mihin laitoit namit ja anna sen etsiä ne.

Nosta vaikeustasoa laittamalla namit tuolien päälle, matalalle hyllylle ja eri korkuisille tasoille. Muista, että samalla saatat vahingossa opettaa koiraa ottamaan ruokaa pöydältä! Mieti ensin, mitkä ovat omassa kodissasi sallittuja tasoja. Etenkin jos sinulla on pentu, voi olla viisasta tehdä tämä harjoitus suoraan ulkona, ettei se opi vahingossa tutkimaan kenkätelineitä liian tarkkaan; tästä kun voi olla hieman huonoja seurauksia.

Seuraavaksi siirrä harjoitus ulos. Laita nameja kantojen, kivien tai kaatuneiden puiden päälle. Piilota sitten nameja puiden kaarnaan niin, että koirasi ylettyy niihin helposti. Vaikeuta laittamalla namit hiukan korkeammalle, jotta koirasi joutuu nojaamaan puuta vasten yltääkseen nameihin. Kokeile laittaa namit ison kiven kylkeen tai kallion seinämään. Tämä harjoitus kehittää tasapainoa ja kehon hallintaa.

Kerrospyyhe

Piilota nameja pyyhkeen sisälle ja taittele se kerroksiksi. Nameja tulee laittaa jokaiseen kerrokseen. Vaikeuttaaksesi tehtävää laita tämä pyyhemytty ison pahvilaatikon sisään, näin pyyhkeen avaaminen ei enää olekaan niin helppoa.

Kennot ja rullat

Laita nameja tyhjiin kananmunakennoihin tai wc-/talouspaperirulliin. Helpoin vaihe on pitää rullat ja kennot vain kevyesti suljettuina, jotta koirasi saa namit helposti niistä. Vaikeuta taittelemalla rullat tiiviimmin kiinni ja sulkemalla kennot. 

Seuraavaksi voit kokeilla laittaa kennot tai rullat pyyhkeen sisään ja sitten pyyhe pahvilaatikkoon.

Sukellusharjoitus

Laita muutama nami tyhjän pesuvadin pohjalle ja anna koiran syödä namit. Seuraavaksi lisää 1 cm vettä namien päälle. Vaikeuta tehtävää asteittain lisäämällä vettä noin 1 cm kerrallaan. Osa koirista on aivan tohkeissaan “sukeltamisesta” ja osa ei lainkaan haluaisi kastella hienoa nokkaansa. Kokeile erilaisia nameja, osa uppoaa pohjalle ja osa voi jäädä pinnalle kellumaan. 

Hauskoja herkutteluhetkiä!

Ensimmäisistä kuvista kiitos: Rosa, Rocky, Krimi, Nella ja Loru.

HauHau puruluiden epäillään aiheuttaneen koirille oireita - Takaisi...

Kun häiriövalo syttyy, on aika selvittää syy koiran oireiluun

Voiko koiralle antaa raakaa kalaa? Riskit madoista ja ruodoista

Ajanvieteluita turvallisesti

Koiran närästys, 9 syytä ja vinkit oireiden hoitoon

Kirjoja koiran ruokinnasta ja hyvinvoinnista

Raakaruoka on biologisesti oikeaoppista

Raijan koirat ja kissa saivat apua raakaruokinnasta

Kirjoja koiran ruokinnasta ja hyvinvoinnista

Mistä apua koiran ihottumaan ja vatsaoireiluun? - Hertta

Miksi koira kutisee?

Resepti: Pipareita koiralle

Luonnollisella ruokinnalla

  • Vatsa pysyy tyytyväisenä ja ruoansulatusongelmat, kuten närästys, ripuli ja herkkävatsaisuus voivat helpottaa.
  • Iho pysyy terveenä ja turkki kiiltävänä, ei enää kutinaa, rapsuttelua tai hiivaongelmia.
  • Koirasi saa maukasta ja terveellistä lempiruokaa, jota hän syö mielellään.

Kolmen päivän ilmaisella minikurssilla opit:

  • Mitä on koiralle lajityypillistä ravintoa
  • Mitä hyötyjä siitä on koirallesi
  • Mitä ruokia tulisi antaa, että koirasi saa kaiken tarvitsemansa
  • Kuinka paljon ruokaa koirasi tarvitsee
  • Miten teet muutoksia ilman ripulirumbaa

Kurssin vetäjä: Malin Ekblom, Koiran ravintoterapeutti®

Liityt samalla Haukun Heimo -postituslistalle ja jatkossa saat lisää vinkkejä ja tietoa koiran ruokinnasta ja hyvinvoinnista suoraan sähköpostiisi.

Et sitoudu mihinkään ja voit poistua listalta milloin tahansa yhdellä klikkauksella. Lue tietosuojaseloste.